Muodin maailma on täynnä ihastuttavia, inspiratiivisia ja joskus mystisiä hahmoja. Tällaisia hahmoja oli myös japanilainen muotisuunnittelija Rei Kawakubo, Commedes Garçonsin perustaja. Hänen työnsä on aina haastanut tavanomaisia kauneusnormeja ja pakottanut katsomaan vaatteita uudella tavalla – ei pelkästään funktionaalisina esineinä, vaan myös ilmentyminä ihmisen sisimmästä. Tämän ainutlaatuisen näkemyksen kunniaksi Metropolitan Museum of Art New Yorkissa järjestettiin vuonna 2017 “Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between” -teemainen Met Gala.
Tämä tapahtuma oli paljon enemmän kuin tavallinen tyylikäs juhla; se oli kunnianosoitus Kawakubon luovuudelle ja hänen kyvyllään nostattaa vaatteiden taakse piileviä filosofisia kysymyksiä. Juhlan keskiössä oli Commedes Garçonsin muotihistoria, esiteltynä valikoiman merkittävimpiä töitä läpi vuosikymmenten. Näihin lukeutuivat sekä ikonisia ilmeitä että kokeellisia konsepteja, jotka osoittivat Kawakubon ainutlaatuista kykyä yhdistää tekstiilejä, muotoja ja materiaaleja tavalla, joka oli sekä radikaalia että täysin uutta.
Kawakubo itse ei ollut mikään tavallinen suunnittelija: hän piti kurinalaisuudesta, perfektionismista ja epätavallisesta työtavasta, jossa hän etsi inspiraatiota arjesta ja ihmisten tunteista. Hänen luomuksensa heijastivat usein dualityä, ristiriitaa ja “välitilaa”, jota tapahtuman nimi “Art of the In-Between” kuvasi täydellisesti.
Met Gala toi esiin Kawakubon töiden vahvan psykologisen dimension: hänen vaatteensa eivät olleet pelkästään ulkoisia verhoiluja, vaan ne kykenivät herättämään katsojissa ajatuksia ja tunteita. Ne provokoivat ajattelemaan ihmisen olemusta ja asemaa maailmassa, samalla kun ne kutsuivat meitä näkemään kauneus tavanomaisuuden ulkopuolella.
“Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between” -Met Gala oli merkittävä tapahtuma monesta syystä:
- Se toi maailmanlaajuista huomiota Kawakubon taiteelliseen visioon ja Commedes Garçonsin merkitykseen muotihistoriassa.
- Se antoi tilaa filosofiselle keskustelulle vaatteiden, ihmisyyden ja kauneuden käsitteistä.
- Se inspiroi nuoria suunnittelijoita ajattelemaan udella tavalla ja hakemaan inspiraatiota tavanomaisen ulkopuolelta.
Met Gala 2017 oli paljon enemmän kuin vain glamouria ja kuuluisia vieraita. Se oli vahva lausunto Kawakubon luovuuden voimasta ja hänen kyvystään muuttaa tapaamme nähdä vaatteita ja maailmaa ympärillämme.
Rei Kawakubon merkittäviä suunnittelmia: | |
---|---|
“Lumps and Bumps” -mallisto (1982) | |
“Body Meets Dress, Dress Meets Body” -mallisto (1997) | |
“The Future is Now” -mallisto (2005) | |
“Six Degrees of Separation” -mallisto (2014) |
Kawakubon vaatteet olivat usein epäsymmetrisiä, epätavallisia ja monesti jopa “rumia”. Hän haasteli perinteisiä kauneusnormeja ja kannusti meitä näkemään kauneuden potentiaalissa jokaisessa yksityiskohdassa. “Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between” Met Gala oli kunnianosoitus tälle radikaalille mutta inspiroivalle ajattelulle.